Oferowanie soków owocowych i warzywnych, w tym zestawów dopasowanych do potrzeb klienta
Gwarancja świeżości dzięki produkcji na zamówienie
Soki niepasteryzowane, bez dodatków i konserwantów
Bezpłatna dostawa na terenie całej Polski przy zamówieniach od 100 PLN
FOODLAB to innowacyjna marka, która dostarcza zdrowe i pyszne soki tłoczone metodą cold press. Ich historia rozpoczęła się w 2015 roku, kiedy to założono catering dietetyczny Fit Catering, a w 2021 roku powstała marka Fit Juice, będąca odpowiedzią na rosnące zainteresowanie zdrowym odżywianiem. FOODLAB skupia się na dostarczaniu najwyższej jakości produktów - soki są wytwarzane wyłącznie z naturalnych składników, bez dodatków i konserwantów, co zapewnia maksymalne zachowanie wartości odżywczych. Klientom oferowane są różnorodne zestawy soków, które mogą być indywidualnie dopasowane do ich potrzeb. Główne kategorie to: sok owocowy, sok warzywny oraz shoty energetyczne, które wspierają układ odpornościowy. Marka wyróżnia się również niezrównaną świeżością swoich produktów, z każdym sokiem zawierającym aż do 1,5 kg owoców i warzyw. Dodatkowym atutem jest bezpłatna dostawa na terenie całej Polski przy zamówieniach od 100 PLN.
Podstawowe wyniki finansowe
Organizacja Foodlab osiągnęła 8 877 908 zł przychodów.
Przychody operacyjne wyniosły 8 650 266 zł. Pozostałe przychody to 227 642 zł.
Całkowite koszty wyniosły 7 255 527 zł.
Zysk netto wyniósł 1 394 739 zł.
Spółka wykazuje
rosnące
przychody w czasie.
Średni wzrost przychodów wynosi 1 268 273 zł rocznie.
W ostatnich latach organizacja osiągała przychody na poziomie:
• 8 877 908 zł w 2024 roku.
• 6 808 966 zł w 2023 roku.
• 4 090 276 zł w 2022 roku.
Zyski spółki mają również rosnącą
tendencję w czasie.
Średni wzrost zysków wynosi 199 248 zł rocznie.
W ostatnich latach organizacja osiągała zyski na poziomie:
• 1 394 739 zł w 2024 roku.
• 1 461 911 zł w 2023 roku.
• 782 405 zł w 2022 roku.
EBIT i EBITDA
Wycena
Wartość organizacji powstaje na podstawie kluczowych parametrów finansowych, z wykorzystaniem różnych modeli wyceny. Ostatecznie określa się minimalną, maksymalną i średnią wycen.
Szacunkowa wycena organizacji Foodlab wynosi 15 012 474 zł.
W zależności od przyjętego modelu estymacji, wycena organizacji mieści się pomiędzy
3 514 912 zł a 22 194 770 zł.
Wartość organizacji
powiększa się
w czasie.
Przeciętny wzrost wartości firmy wynosi 2 144 639 zł rocznie.
Na przestrzeni ostatnich lat wartość firmy wynosiła:
• 15 012 474 zł w 2024 roku.
• 13 020 303 zł w 2023 roku.
• 7 393 388 zł w 2022 roku.
Ryzyko zamknięcia
Ryzyko zamknięcia działalności dla organizacji Foodlab wynosi 1,89%. To oznacza, że firma ma szansę 1,89% na zakończenie działalności w ciągu dwóch lat od zadanego roku.
Niskie ryzyko zamknięcia wskazuje na stabilną pozycję finansową i operacyjną organizacji.
Ryzyko zamknięcia działalności
maleje w czasie. Przeciętny
spadek
ryzyka w czasie wynosi 0,122% rocznie.
Na przestrzeni ostatnich lat ryzyko zamknięcia wynosiło:
• 1,89% w 2024 roku.
• 1,89% w 2023 roku.
• 1,88% w 2022 roku.
Ryzyko niewypłacalności
Ryzyko niewypłacalności dla organizacji Foodlab wynosi 0,10%. To oznacza, że firma ma szansę 0,10% na zamknięcie z powodu postępowania upadłościowego, restrukturyzacyjnego lub układowego w ciągu dwóch lat od zadanego roku.
Ryzyko niewypłacalności
rośnie w czasie. Przeciętny
wzrost
ryzyka w czasie wynosi 0,005% rocznie.
Na przestrzeni ostatnich lat ryzyko niewypłacalności wynosiło:
• 0,10% w 2024 roku.
• 0,10% w 2023 roku.
• 0,13% w 2022 roku.
Wiarygodność firmy
Foodlab charakteryzuje się wysoką wiarygodnością płatniczą (ocena: B).
Ryzyko opóźnień płatniczych i zaprzestania działalności jest niskie. Można bezpiecznie prowadzić transakcje z odroczonym terminem płatności.
Poziom wiarygodności organizacji
poprawił się o 1 poziom w ciągu 7 lat.
Poziomy wiarygodności w ostatnich latach:
• Ocena B (wysoka wiarygodność) w 2024 roku.
• Ocena B (wysoka wiarygodność) w 2023 roku.
• Ocena B (wysoka wiarygodność) w 2022 roku.
Kredyt kupiecki
Standardowy kredyt kupiecki dla Foodlab wynosi 517 tys. zł.
Bezpieczny poziom kredytu kupieckiego to 215 tys. zł.
Maksymalny dopuszczalny kredyt kupiecki to 1,06 mln zł.
Przedział standardowego kredytu mieści się między 215 tys. zł a 1,06 mln zł.
Standardowy kredyt kupiecki
wzrasta w czasie. Przeciętna zmiana wzrostowa wynosi
74 tys. zł rocznie.
Standardowy kredyt kupiecki
w ostatnich latach wynosił:
• 517 tys. zł w 2024 roku.
• 391 tys. zł w 2023 roku.
• 186 tys. zł w 2022 roku.
Bezpieczny poziom kredytu wynosił:
• 215 tys. zł w 2024 roku.
• 204 tys. zł w 2023 roku.
• 112 tys. zł w 2022 roku.
Maksymalny kredyt wynosił:
• 1,06 mln zł w 2024 roku.
• 702 tys. zł w 2023 roku.
• 410 tys. zł w 2022 roku.
Wynagrodzenia
Łączna kwota wynagrodzeń wyniosła 1 700 311
zł.
Koszty operacyjne Foodlab wyniosły 7 213 713
zł.
Wynagrodzenia stanowią 24%
kosztów operacyjnych.
Całkowite wynagrodzenia w organizacji
rosną w czasie. Średni wzrost wynagrodzeń wynosi
242 902 zł rocznie.
W ostatnich latach łączne wynagrodzenia wynosiły:
• 1 700 311 zł w 2024 roku
• 1 066 018 zł w 2023 roku
• 660 141 zł w 2022 roku
Udział wynagrodzeń w kosztach operacyjnych
rośnie w czasie. Średni wzrost udziału wynosi
3.4 punktu procentowego rocznie.
W ostatnich latach udział wynagrodzeń w kosztach operacyjnych wynosił:
•
24% w 2024 roku
•
20% w 2023 roku
•
20% w 2022 roku
Bilans
Całkowita wartość aktywów Foodlab wyniosła 7 414 151 zł.
a
ktywa trwałe, w tym środki trwałe to 1 662 520 zł.
a
ktywa obrotowe to 5 751 630 zł.
Całkowita wartość pasywów wyniosła 7 414 151 zł.
k
apitał (fundusz) własny to 4 686 549 zł.
z
obowiązania i rezerwy na zobowiązania to 2 727 602 zł.
Organizacja
powiększa
całkowitą wartość aktywów w czasie.
Średni wzrost wartości aktywów wynosi 1 059 164 zł rocznie.
W ostatnich latach organizacja wykazała sumę bilansową aktywów na poziomie:
• 7 414 151 zł w 2024 roku.
• 6 020 766 zł w 2023 roku.
• 4 461 846 zł w 2022 roku.
Rentowność
Wskaźnik rentowności aktywów (ROA) wyniósł 19%.
Wskaźnik rentowności kapitału własnego (ROE) wyniósł 30%.
Marża operacyjna wyniosła 17%.
Marża netto wyniosła 16%.
Rentowność aktywów (ROA) organizacji
poprawia się w czasie. Średnia poprawa wskaźnika rentowności wynosi 2.7 punktu procentowego rocznie.
Rentowność kapitału własnego (ROE) organizacji
poprawia się w czasie. Średnia poprawa wskaźnika rentowności wynosi 4.3 punktu procentowego rocznie.
Marża operacyjna organizacji
poprawia się w czasie. Średnia poprawa wskaźnika rentowności wynosi 2.4 punktu procentowego rocznie.
Marża netto organizacji
poprawia się w czasie. Średnia poprawa wskaźnika rentowności wynosi 2.3 punktu procentowego rocznie.
Zadłużenie
Zobowiązania Foodlab wyniosły 2 727 602 zł.
Dla porównania wartość aktywów wyniosła 7 414 151 zł.
Zobowiązania w stosunku do wartości aktywów (wskaźnik zadłużenia) to 37%.
Całkowite zobowiązania organizacji
rosną w czasie. Średni wzrost zobowiązań wynosi 389 657 zł rocznie.
W ostatnich latach organizacja posiadała zobowiązania o wartości:
• 2 727 602 zł w 2024 roku
• 2 509 633 zł w 2023 roku
• 2 412 624 zł w 2022 roku
Wskaźnik zadłużenia
obniża się w czasie.
W ostatnich latach współczynnik zadłużenia wynosił:
• 37% w 2024 roku
• 42% w 2023 roku
• 54% w 2022 roku
Podatek dochodowy
Organizacja Foodlab wykazała przychody na poziomie 8 877 908 zł.
Organizacja zarobiła 1 394 739 zł brutto (przed opodatkowaniem).
Podatek dochodowy wyniósł 0 zł.
W rezultacie osiągnięty zysk netto wyniósł 1 394 739 zł.
Podatek dochodowy odpowiadał za 0% zysku brutto.
Podatek dochodowy obciążający organizację
nie zmienia się w czasie.
W ostatnich latach wysokość podatku dochodowego wynosiła:
• 0 zł w 2024 roku
• 0 zł w 2023 roku
• 0 zł w 2022 roku