Przygotowywanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering) i pozostała gastronomiczna działalność usługowa
(56.2)
Podsumowanie
organizacji
787
całkowite przychody
4,6 mld
przeciętny przychód
973 tys.
przeciętny zysk
19 tys.
Opis:Grupa o numerze 56.2 obejmuje działalność związaną z przygotowywaniem i...dostarczaniem żywności dla odbiorców zewnętrznych oraz inną działalność gastronomiczną na zamówienie. Specjalizuje się w dostarczaniu posiłków na określone uroczystości lub na zamówienie przez określony czas dla klientów indywidualnych oraz instytucji, takich jak zakłady przemysłowe, biura, szpitale czy szkoły. Działalność obejmuje szeroki zakres usług gastronomicznych, w tym przygotowywanie posiłków w scentralizowanych jednostkach do serwowania w różnych lokalizacjach. Należy do niej również obsługa gastronomiczna wydarzeń sportowych i podobnych, przy czym usługi te są realizowane na podstawie zwartych umów. Grupie tej nie podlega produkcja ani sprzedaż detaliczna łatwo psującej się gotowej żywności.
W skrócie
Przygotowywanie i dostarczanie żywności na zamówienie
Obsługa gastronomiczna wydarzeń sportowych
Działalność stołówek i kawiarni w różnych instytucjach
Usługi realizowane na podstawie umów
Wyklucza produkcję i sprzedaż detaliczną gotowej żywności
Rozmiar branży
W branży jest 787 organizacji.
Wszystkie firmy w branży generują łącznie 4,62 mld zł.
Liczba organizacji w branży rośnie średnio o około 27 firm rocznie.
Całkowite przychody branży zwiększają się o 672 mln zł rocznie.
Średnia roczna stopa wzrostu (CAGR) wynosi 20.3%.
Rozkład geograficzny
Największe firmy
Największa organizacja w branży to Sodexo Polska. Firma generuje 462 mln zł przychodu.
Druga największa organizacja w branży to Diety Od Brokuła Torłop. Przychód organizacji wynosi 327 mln.
Trzecie największe przychody osiąga Iss Facility Services. Jej sprzedaż opiewa na 291 mln.